Dokumentacja HACCP

foto1
BHP Przybyła
foto1
BHP i PPOŻ
foto1
Hurtownia
foto1
Księgowość
foto1
Kadry
e-mail: osrodek@osdidk.pl
tel. 600 034 209

Dokumentacja HACCP

DOKUMENTACJA HACCP WRAZ Z WDROŻENIEM

HACCP - system Analizy Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli (ang. Hazard Analysis Critical Control Point) - jest jednym z narzędzi, które ma na celu zapewnić produkcję bezpiecznej żywności. System HACCP jest obowiązkowy w krajach członkowskich Unii Europejskiej.

Do 1 stycznia 2004 r. firmy z branży spożywczej są zobowiązane do wdrożenia systemu HACCP. Sformułowanie to powstało na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 178/2002/ WE z 28 stycznia 2002 roku. Ustanawia ono ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujace Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności oraz procedury w sprawach bezpieczeństwa żywności.

Korzyści wynikające z wdrożenia HACCP:

  • Produkcja bezpiecznej żywności
  • Jest łatwy do zastosowania i zrozumienia,
  • Przewiduje możliwe zagrożenia,
  • Ogranicza potrzebę końcowej kontroli wyrobu,
  • Może być zastosowany w różnej wielkości zakładach produkcji żywności,
  • Systemowe podejście do udoskonalania skutecznego nadzoru i kontroli,
  • Może być zastosowany na wszystkich etapach procesu produkcji żywności,
  • Stanowi uzupełnienie Systemów Zarządzania Jakością (ISO 9000:2000),
  • Jest skuteczniejszy od tradycyjnych planów kontroli.

NASZA OFERTA

Nasza oferta jest skierowana dla małych i średnich przedsiębiorstw, a także jednostek administracji budżetowej, tj. przedszkola, szkoły podstawowe czy gimnazja.

Bierzemy na "swoje barki" działania związane z wdrożeniem systemu HACCP, tworzeniem dokumentacji.

Wdrożenie HACCP obejmuje:

  • audyt wstępny zakładu oceniający przygotowanie do wdrożenia HACCP,
  • przeprowadzenie spotkań z pracownikami odpowiedzialnymi za produkcję,
  • przygotowanie księgi HACCP,
  • przygotowanie procedur HACCP,
  • szkolenia personelu,
  • praktyczne wdrożenie HACCP.

 

System HACCP nigdy sie nie kończy. Po każdej zmianie przepisów prawnych, produktów, składników, zmianach technologii, remontach, modernizacjach, zatrudnieniu nowych pracowników, system HACCP należy zweryfikować i w razie potrzeby wprowadzić w nim poprawki.